Rețete delicioase
Înapoi la

Anșoa: beneficii și idei de rețete

Anșoa: beneficii și idei de rețete

Redactor Raluca Margean

Iubit pentru gustul sărat și versatilitatea în bucătărie, anșoa poate fi utilizat într-o mulțime de rețete, de la sandwich-uri și pizza, la diverse sosuri, salate sau fripturi. În plus, anșoa are și o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care promovează sănătatea creierului și a inimii. Află din acest articol ce mâncăruri delicioase poți prepara cu anșoa!

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Calorii:
200
Anșoa: beneficii și idei de rețete

Caracteristici

Ce este anșoa?

Anșoa este un pește mic, ce face parte din familia Engraulidae și trăiește în Oceanele Indian, Atlantic și Pacific, precum și mările Negre și Mediterane. Există aproximativ 140 de specii de pești anșoa și toți poartă denumirea de „pești furajeri”. Acest lucru înseamnă că sunt hrană pentru pești mai mari, păsări de mare și mamifere marine.

Acești pești sunt delicioși proaspeți, însă cei mai mulți dintre noi suntem mai familiarizați cu soiul de conserve. Datorită dimensiunilor lor mici, oasele de anșoa pot fi mâncate. Iar când peștii sunt gătiți, oasele se vor dizolva aproape complet, lăsând în urma lor doar aroma.

Pește anșoa proaspăt cu lămâie și verdețuri
Sursa foto: Pexels.com

În comerț, anșoa poate fi găsit în diverse forme, și anume:

În conserve cu ulei. Aceste anșoa sunt conservate în sare, filetate, ambalate în ulei și vândute în special în borcane de sticlă. De obicei, acestea sunt anșoa pe care le vei găsi pe pizza.

Murate. Cunoscute ca anșoa albe sau boquerones, acestea sunt conservate cu oțet.

Uscate. Utilizate în special în bucătăria coreeană, cu anșoa uscate se face supă sau se servesc prăjite cu orez.

Pastă. Anșoa simplă asezonată cu sare este măcinată într-o pastă și vândută în tuburi. Aceasta este o modalitate foarte convenabilă de a adăuga un strop de aromă de anșoa la diverse preparate culinare.

Sos de pește. Unele din ingredientele cel mai des folosite la prepararea sosului de pește asiatic sunt anșoa fermentate în lichid.

Valoare nutrițională: ce vitamine și câte calorii are anșoa

Anșoa are multe vitamine și minerale care oferă beneficii majore pentru sănătate. Ele constituie în principal o sursă bogată de acizi grași omega-3, care promovează sănătatea creierului și a inimii. Ansoa are, de asemenea, seleniu care, consumat regulat, poate reduce riscul unor tipuri de cancer. Nu în ultimul rând, anșoa conține proteine, un element esențial folosit de corp pentru a repara țesuturile, pentru a crea masă musculară și stimula metabolismul.

Iată care este valoarea nutrițională a unei porții de 85 de grame de anșoa, inclusiv numărul de calorii:

  • Calorii: 111
  • Proteine: 17 grame
  • Grăsime: 4 grame
  • Carbohidrați: 0 grame
  • Fibre: 0 grame
  • Zahăr: 0 grame

Deși anșoa are o mulțime de nutrienți, este important să consumi moderat acest pește deoarece are de obicei un conținut ridicat de sare.

Beneficiile pe care le are anșoa

Datorită nutrienților din compoziția sa, anșoa are mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv:

Ajută la menținerea sănătății inimii

Ansoa este bogată în acizi grași omega-3, care oferă beneficii puternice pentru inimă. Studiile arată că acestea pot reduce nivelul de trigliceride, pot încetini acumularea de placă în artere și pot reduce tensiunea arterială. De asemenea, pot reduce riscul de accident vascular cerebral prin reducerea coagularii sângelui.

Protecția tiroidei

O porție de hamsii conține 31 mcg de seleniu, mineral deosebit de bun pentru păstrarea sănătății funcției tiroidiene. Medicii spun că adolescenții și adulții ar trebui să obțină 55 mcg de seleniu pe zi, pentru a evita problemele cu tiroida.

Sănătatea ochilor

O porție de hamsii conține 0,45 grame de omega-3 cunoscut sub numele de acid eicosapentaenoic (EPA) și 0,77 grame de acid docosahexaenoic (DHA). Studiile sugerează că dietele bogate în acești omega-3 pot reduce șansele de a dezvolta degenerescență maculară, care poate distorsiona vederea. Experții recomandă ca bărbații să obțină 1,6 grame de acizi grași omega-3 pe zi, iar femeile 1,1 grame.

Prevenirea Alzheimer

Studiile au arătat că persoanele care consumă o cantitate mai mare de acizi grași omega-3 au niveluri mai scăzute ale proteinei beta-amiloid, care este un marker al bolii Alzheimer.

Idei de mâncăruri și rețete cu anșoa

Anșoa este un ingredient incredibil de versatil pe care-l poți folosi la aproape orice, de la pizza și paste, până la fripturi delicioase.

Anșoa pe o farfurie albă cu măsline și pâine
Sursa foto: Pexels.com

Iată câteva idei și rețete de anșoa:

1. Le faci pastă și le amesteci în sosurile de salată.

2. Amestecă-le cu puțin ulei de măsline, ardei iute, usturoi, coajă și suc de lămâie și conbină-le cu paste fierbinți.

3. Fă un aperitiv savuros înfășurând o felie de mozzarella și busuioc proaspăt în jurul unui anșoa.

4. Toacă 1-2 anșoa și amestecă într-un sos cu ulei și oțet. Combină cu broccolini fiert și presară puțină brânză Pecorino deasupra.

5. Include-le într-un sos de roșii pentru a-l face puțin mai interesant.

6. Adugă-le la pizza, tarte sărate sau pune-le pe pâine

7. Pune un boquerone (anșoa murat în oțet) pe o pâine prăjită cu roșii, usturoi și un ardei murat.

8. Adaugă anșoa la un sandwich cu mezeluri și măsline.

iată alte 3 rețete excelente cu anșoa!

Paste siciliene cu sos de anșoa și pesmet

Spaghete cu sos de tomate și anșoa
Sursa foto: Pexels.com

Anșoa adaugă o aromă intensă sosului de tomate, iar pesmetul oferă consistența necesară. Încearcă și tu această rețetă cu anșoa!

Ingrediente pentru pesmetul prăjit:

  • 225 g pâine, tăiată în bucăți mici
  • 15 ml ulei de măsline extravirgin
  • Sare cușer

Ingrediente pentru paste:

  • 45 ml ulei de măsline extravirgin
  • 1/2 ceapă galbenă mică, feliată subțire
  • 2 căței de usturoi, feliați subțiri
  • 10 -12 fileuri de anșoa
  • 65 g pastă de tomate
  • 340 g de spaghete
  • Opțional 15 g stafide aurii
  • 10 g nuci de pin
  • 60 g pesmet prăjit, împărțit

Mod de preparare:

  1. Pentru a face pesmetul prăjit, încălzește cuptorul la 165°C și pune pâinea într-un singur strat pe tava de copt. Coace pâinea până se usucă, 20-30 de minute, apoi scoate și lasă să se răcească la temperatura camerei, aproximativ 5 minute.
  2. Transferă pâinea în bolul robotului de bucătărie și amestecă până când se fac firimituri mici.
  3. Combină pesmetul și 15 ml de ulei într-o tigaie mare și gătește la foc mediu-mic, amestecând ocazional, până când devine crocant și auriu ( 8-10 minute).
  4. Condimentează ușor cu sare, apoi transferă pesmetul prăjit în tava de copt și lasă să se răcească la temperatura camerei.
  5. După ce se răcește, pune deoparte 1/2 cană (60 g) pesmet prăjit pentru paste și transferă pesmetul rămas într-un recipient ermetic pentru utilizare ulterioară. Pesmetul suplimentar poate fi păstrat la temperatura camerei până la 2 săptămâni.
  6. Pune pastele la fiert în apă cu sare.
  7. Între timp, încălzește într-o tigaie mare 45 ml de ulei la foc mediu.
  8. Adaugă ceapa și usturoiul și călește, amestecând des, până se înmoaie, 5-7 minute. Adaugă anșoa și gătește, amestecând până când anșoa se mărunțește, aproximativ 4 minute.
  9. Adaugă pasta de roșii și continuă să gătești, încă 4-5 minute.
  10. Adaugă 1 cană de apă clocotită din oala cu spaghete în tigaie și amestecă până devine omogen, apoi redu focul la foarte mic.
  11. Când pastele sunt gata fierte, transferă-le în sos, împreună cu 1/2 cană de apa în care ai gătit pastele.
  12. Dă focul mare și amestecă rapid, aproximativ 2 minute.
  13. Adaugă stafidele și nucile de pin, jumătate din pesmet și amestecă pentru a se combina. Pastele trebuie să fie bine acoperite, dar să nu înoate în sos.
  14. Ia de pe foc, împarte pastele în boluri individuale, presară pesmet rămas și servește.

Salată cu sos de anșoa

Salată cu anșoa pe o farfurie albă pe masă
Sursa foto: Pexels.com

Această salată cu nuci, mere și sos de anșoa este plină de vitamine și nutrienți, dar are și un gust deosebit.

Ingrediente:

  • 1/2 cană maioneză de casă sau cumpărată din magazin
  • 28 gr parmezan ras fin
  • 6 fileuri de anșoa întregi, pasate într-o pastă cu furculița
  • 2 lingurițe suc de lămâie
  • 1 linguriță sos Worcestershire
  • Sare kosher și piper negru proaspăt măcinat
  • 2 andive belgiene întregi, frunzele tăiate în bucăți mici
  • 1 ridiche, feliată fin
  • 1 andivă creață, doar părțile verde pal și galbene
  • 1 măr mare, tăiat în bețișoare de chibrit
  • 1/4 cană frunze de pătrunjel proaspăt tocate
  • 2 căni de nuci prăjite

Mod de preparare:

  1. Combină maioneza, parmezanul, piureul de anșoa, sucul de lămâie și sosul Worcestershire într-un castron mediu și amestecă pentru a se combina.
  2. Asezonează după gust cu sare și piper.
  3. Amestecă andivele, ridichile, mărul și pătrunjelul cu dressing după gust.
  4. Asezonează după gust cu sare și piper.
  5. Adaugă nucile și amestecă, apoi servește salata.

Sos pentru friptură de miel

Sursa foto: Unsplash.com

Dacă vrei să oferi o aromă cu adevărat specială fripturii tale miel, iată o rețetă gustoasă cu sos cu anșoa!

Ingrediente:

  • 30 ml ulei de măsline extravirgin
  • 3 căței medii de usturoi tocați
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 6 file de anșoa tocate
  • 8 g de frunze proaspete de rozmarin tocate fin
  • 6 g coajă de lămâie rasă fin
  • 1/2 linguriță fulgi de ardei roșu
  • 18g sare kosher și piper negru proaspăt măcinat după gust
  • Un pulpă de miel dezosată de 6-8 kilograme, tăiat excesul de grăsime

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 135°C.
  2. Într-o cratiță mică, pusă la foc mediu, încălzește ulei de măsline aproximativ 3 minute.
  3. Adaugă usturoiul, ceapa, anșoa, rozmarinul, coaja de lămâie și fulgii de ardei roșu. Gătește, amestecând ocazional, până ce ceapa și usturoiul se înmoaie, 3-5 minute. Transferă într-un castron mic rezistent la căldură. Amestecă sare și piper.
  4. Pune jumătate din amestec în interiorul pulpei de miel, apoi rulează carnea și, folosind sfoară de măcelar, leagă bine să formezi o ruladă.
  5. Freacă amestecul rămas peste exteriorul mielului.
  6. Lasă carnea să se odihnească descoperită în frigider până la 12 ore pentru cea mai bună aromă și textură.
  7. Când este gata de gătit, așază mielul într-o tavă tapetată cu folie de copt. Pune la cuptor și gătește 2-3 ore sau până când temperatura din interiorul mielului este de 52° - 54°C (pentru mediu-rar), sau 54 °-57°C (pentru făcut bine).
  8. Scoate din cuptor și lasă să se odihnească, descoperit, timp de 40 de minute.
  9. În timp ce mielul se odihnește, crește temperatura cuptorului la 260 ° C.
  10. Pune din nou mielul la cuptor și prăjește până când exteriorul este maro intens și crocant, aproximativ 15 minute.
  11. Scoate din cuptor și lasă să se odihnească 5 minute.
  12. Taie sfoara cu foarfeca, transferă mielul pe o masă de tăiat, taie felii de 2-3 cm și servește.

Așadar, anșoa este un pește mic deosebit de delicios, un ingredient versatil care se poate folosi în mai multe preparate culinare. Încearcă rețetele cu anșoa din acest articol dacă vrei să gătești ceva bun și sănătos.

6 rețete cu vinete pentru diete

Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com

Surse articol: Seriouseats.comWebmd.comSimplyrecipes.com

Articolul urmator
Pâine de hrișcă: 3 rețete sănătoase
Pâine de hrișcă: 3 rețete sănătoase
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?
Incepe quiz
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.