Nuciferele și beneficiile lor pentru sănătate și frumusețe

Nuciferele și beneficiile lor pentru sănătate și frumusețe

Andreea Constantin

Încă din cele mai vechi timpuri, nuciferele au fost incluse în alimentația zilnică, fiind supranumite și hrana creierului. Acestea sunt adevărate surse de nutrienți: conțin proteine, vitamine, minerale și grăsimi sănătoase, ne oferă energie, ne asigură o digestie sănătoasă și ne apără de foarte multe boli precum: demență, insomnii, varice, ulcer, boli cardiovasculare, oboseală, depresie, diabet zaharat de tip 2, constipație, hipertensiune arterială, deficiență imunitară, lipsă de concentrare și multe altele. 

În cele ce urmează, veți afla care sunt cele mai bune nucifere și cum ne pot ajuta acestea în dieta zilnică. Află mai multe detalii aici.

Nucile

Nucile oferă o serie de beneficii organismului din punct de vedere intern, dar și extern, datorită compoziției bogate în minerale, vitamine, proteine, grăsimi sănătoase, fibre, steroli din plante, antioxidanți. Studiile au demonstrate că introducerea acestora în alimentația zilnică susține scăderea colesterolului “rău” și crește nivelul colesterolului “bun”. Printre cele mai cunoscute beneficii ale consumului de nuci enumerăm următoarele: susțin sănătatea inimii, ajută la potențarea funcțiilor neuronale, îmbunătățesc digestia, cresc fertilitatea bărbaților, măresc densitatea osoasă, au un nivel ridicat de antioxidanți, susțin sănătatea pielii, îmbunătățesc aspectul ridurilor și ajută la hidratarea tenului. Este recomandat să fie consumate zilnic, în cantități mici, deoarece acestea conțin multe calorii, așadar un pumn de nuci pe zi este suficient.

Migdalele

Migdalele sunt unele dintre cele mai bogate alimente în vitamine, fibre și minerale și pot fi consumate crude, prăjite, cu coajă sau fără, dar și sub formă de băutură vegetală. Acestea au beneficii multiple asupra sănătății: mențin sănătatea pielii, îmbunătățesc digestia, susțin sănătatea oaselor și a dinților, mențin greutatea corporală deoarece dau senzația de sațietate, contribuie la sănătatea inimii și protejează sistemul cardiovascular, ajută la funcționarea corectă a creierului și sunt un excelent tonic datorită conținutului de vitamine și minerale. Un alt beneficiu al consumului de migdale vizează femeile însărcinate. Datorită conținutului de acid folic, migdalele ajută viitoarele mame să asigure un aport suficient al acestuia.

Caju

Nucile caju, în comparație cu alte nuci sau alune conțin mai puține calorii și un număr mare de nutrienți pentru producerea de energie și susținerea sistemului imunitar, cu rol în menținerea sănătății creierului și a sistemului osos. Nucile caju sunt o sursă bogată în fibre și acizi grași care au un rol important în scăderea nivelului colesterolului, contribuie la întărirea sănătății inimii, sunt o sursă bună de vitamina B1, cu efecte benefice asupra sistemului nervos, mențin sănătatea și frumusețea pielii datorită prezenței unor acizi grași esențiali, contribuie la întărirea oaselor, previn apariția diabetului de tip 2 și au rol în îmbunătățirea nivelului de protecție oculară. Nucile de caju pot fi consumate crude sau prăjite, însă este recomandat să fie consumate în formă crudă deoarece își păstrează cel mai bine proprietățile.

caju

Nucile Pecan

Nucile pecan sunt extrem de versatile, sunt ideale ca gustări sau adăugate în deserturi sau feluri principale. Acestea sunt bogate în nutrienți și conțin proteine, grăsimi sănătoase, fibre, vitamine (A, B1, B2, B5, B6, B9 și vitamina E), minerale (mangan, zinc, magneziu, fier, cupru, potasiu, fosfor), acizi grași și antioxidanți. Nucile pecan nu conțin sodiu, gluten sau colesterol și se diferențiază de celelalte tipuri de nuci printr-un conținut ridicat de grăsimi – peste 70% din total - cel mai mare dintre toate nucile, cu excepția nucilor macadamia. Nucile pecan previn apariția bolilor cardiovasculare, îmbunătățesc digestia, ajută în curele de slăbire datorită conținutului ridicat de fibre și proteine care sporesc senzația de sațietate, au rol antiinflamator, mențin sănătatea și frumusețea părului deoarece conțin L-arginină, un aminoacid ce conferă flexibilitate pereților arteriali și facilitează circulația sângelui în organism și rădăcinile părului, un aspect extrem de important pentru sănătatea scalpului.

Nucile braziliene

Nucile braziliene sunt cunoscute pentru gustul lor inegalabil și pentru conținutul ridicat de seleniu și grăsimi sănătoase. Datorită conținutului ridicat de seleniu, un mineral vital pentru sănătatea părului, ajută la creșterea și sănătatea acestuia. Una sau două nuci braziliene pe zi sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de seleniu din corp. Consumul de nuci braziliene poate contribui la reducerea inflamației, la reglarea funcției tiroidei, la sănătatea inimii și a creierului, dar și la susținerea sistemului imunitar. Consumul de nuci braziliene ajută și la sănătatea mintală, tiamina pe care acestea o conțin ajută la menținerea sistemul nervos sănătos. Este vitală pentru ameliorarea problemelor legate de minte, cum ar fi stresul, migrena și pierderea memoriei, ajută la reducerea simptomelor depresiei și a anxietății și poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer.

Fisticul

Fisticul este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, fibre, proteine, antioxidanți și alte substanțe nutritive și este extrem de versatil deoarece poate fi consumat într-o mare varietate de moduri: ca gustare, adăugat în salate, în diverse aluaturi și produse de patiserie sau deserturi. Fisticul este bogat în antioxidanți care împiedică deteriorarea celulelor și ajută la reducerea riscurilor de boli cum ar fi cancerul, are mai puține calorii și mai multe proteine decât majoritatea nucilor și cel mai mare conținut de aminoacizi esențiali, ajută în procesul de slăbire, poate reduce colesterolul și tensiunea arterială, contribuie la scăderea glicemiei și este benefic pentru sistemul nervos.

Nucile de Macadamia

La fel ca majoritatea nuciferelor, nucile de macadamia sunt bogate în nutrienți și compuși vegetali benefici organismului. Acestea ajută la scăderea nivelului de colesterol rău și la creșterea colesterolului bun, sunt bogate în fibre dietetice, ajută la combaterea constipației și previn bolile de inimă. Uleiul produs din aceste nuci este excelent mai ales pentru îngrijirea tenului, deoarece acesta ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii, are efect nutritiv, acţionând la nivel celular, pentru refacerea integrităţii pielii și grăbește vindecarea cicatricilor. Uleiul de macadamia are efecte benefice şi pentru scalp, oferindu-i vitaminele de care are nevoie pentru a permite regenerarea părului. 

macadamia

În concluzie, nuciferele au beneficii  uimitoare asupra întregului organism, sunt extraordinare pentru sănătate și frumusețe, atâta timp cât sunt consumate cu moderație. Acestea nu ar trebui să lipsească din dieta noastră zilnică, iar pentru a beneficia din plin de proprietățile nutritive ale acestora, este necesar să fie consumate în stare crudă, fără alte adaosuri.

Surse foto: freepik.com.

Articolul urmator
Yerba mate: beneficii, mod de administrare și riscuri
Yerba mate: beneficii, mod de administrare și riscuri
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai
Incepe quiz
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.